Naturalny, dobry cukier

cukier

cukierNajwiększym nałogiem dzisiejszego świata, oprócz powszechnie znanych używek, jest cukier. Batoniki, słodkie napoje, różnego rodzaju desery i przekąski są dla niektórych osób nieodłącznym składnikiem codziennej diety. To szybki zastrzyk energii, który działa od razu po spożyciu i stanowi rodzaj paliwa, którym usiłujemy zmusić swój organizm do pracy. Niestety cukier pochodzący z tego typu produktów jest tylko krótkotrwałym sposobem na podładowanie baterii.

Znużenie senność, brak sił i apatia są częstymi sygnałami spadku poziomu cukru we krwi. Właśnie wtedy sięgamy po słodką przekąskę, ale czasami robimy to z przyzwyczajenia. Takie zachowanie przyzwyczaja nasz mózg i organizm, do tego, że stale dostarczamy mu węglowodanów. Kiedy nagle odcinamy ich dopływ – czujemy się źle. Są to objawy podobne do uzależnienia, można jednak walczyć z tymi złymi nawykami bez dużych wyrzeczeń.

Szczególnie powinniśmy uważać na to, co jedzą dzieci – nadmiar cukru może spowodować nie tylko próchnice i psucie się zębów, ale poważniejsze schorzenia np. cukrzycę. Oczywiście rezygnacja ze słodkości często graniczy z cudem, dlatego można stosować wartościowsze zamienniki. Nasz serwis obiadowy powinien służyć również do podawania deserów takich jak słodkie owoce – banany, mango, truskawki czy maliny. Oprócz fruktozy – cukru owocowego, zawierają również witaminy. Możemy od czasu do czasu pozwolić sobie na lody. Najlepiej sporządzone na sposób domowy.

Kiedy przyrządzamy je sami, mamy pewność, że składniki są świeże i pełnowartościowe. Lody w sklepowych zamrażalnikach często tworzone są ze sproszkowanych jaj i mleka. W domu, nasze dziecko i my, możemy cieszyć się tym świeżym deserem. Tym bardziej, że nie zawiera sztucznych barwników i przede wszystkim jest dużo smaczniejszy. Cukier powinien stanowić tylko niewielką część naszej diety – nie rezygnujmy z niego całkowicie, ale pamiętajmy, że nadmiar może nam zaszkodzić!

Dom i ogród

Zelenski: 20 dni w Mariupolu – Prawda o rosyjskim terroryzmie uchwycona na ekranie

Zelenski: 20 dni w Mariupolu – Prawda o rosyjskim terroryzmie uchwycona na ekranie Film „Zelenski: 20 dni w Mariupolu” to dokumentalna produkcja, która ukazuje prawdę o rosyjskim terroryzmie poprzez pryzmat oblężenia Mariupola na Ukrainie. Obraz ten ma na celu ujawnienie surowej rzeczywistości i okrucieństw popełnianych podczas rosyjskiej inwazji na Ukrainę, skupiając się szczególnie na 20-dniowym […]

Read More
sushi Kraków
Dieta Kuchnia Kultura i sztuka Restauracje

Poznaj tajniki kuchni japońskiej

Kuchnia japońska, znana również jako „washoku”, jest jednym z najbardziej unikalnych aspektów kultury japońskiej. Pochodzenie kuchni japońskiej Jej korzenie sięgają setek lat wstecz, kiedy to pierwsze formy sushi powstały jako metoda konserwowania ryb. Unikalność kuchni japońskiej Różnorodność składników Cechą wyróżniającą kuchnię japońską jest jej różnorodność składników, od świeżych ryb i owoców morza, po warzywa, ryż […]

Read More
karpatki eklery z kremem
Kuchnia

Przepisy na niezwykle smaczne karpatki i eklery

Desery są wprawdzie niesamowicie kaloryczne, jednocześnie jednak niezwykle smaczne i dlatego bardzo często ciężko jest się im oprzeć. Wiele osób uważa, że obiad bez deseru nie jest pełny, a kawałek ciasta do kawy czy herbaty sprawia, że smakuje ona znacznie lepiej. Każdy jednak zazwyczaj ma inne oczekiwania dotyczące smaku czy też wyglądu słodkiej przekąski.

Read More