Tarta – rozkosz dla podniebienia

tarta z czereśniami

Któż z nas nie lubi słodyczy? Już od dziecka znamy smak czekoladowych wafli, karmelowych i miętowych cukierków, landrynek czy odpustowych kukułek. Wakacyjny odpoczynek u babci kojarzył nam się z rozmaitymi ciastami i domowymi wypiekami, jak sękacze, szarlotki, makowce, karpatka i kremówka.

Jedne słodkości lubiliśmy bardziej, a inne mniej. Te najlepsze jedliśmy bez opamiętania i gdy o nich pomyślimy, to nadal czujemy tą błogość w ustach. Ostatnimi czasy nastała nowa moda na wypieki rodem z zagranicy, wśród której możemy wyróżnić tarty na słodko.

Tarta jest jednym z najpopularniejszych wypieków kuchni francuskiej. Można ją tworzyć „na słodko” czyli z owocami, masą kremowa albo kawową lub też „wytrawnie” np. z warzywami, twarogiem bądź grzybami. Samo ciasto, stanowiące podstawę do dalszych dodatków również nie jest jednakowe. Są tarty drożdżowe, z ciasta kruchego lub francuskiego.

Są trzy podstawowe . Dwa należą do bardzo prostych, a jeden jest nieco bardziej skomplikowany. Wcześniej przygotowane ciasto należy wyłożyć na specjalnej formie – niskiej, okrągłej i o pofałdowanej brzegach. Pierwszy przepis mówi o pieczeniu ciasta i późniejszym dodaniu składników, drugi to równoczesne pieczenie ciasta i wyłożonych na wierzch składników. Trudniejszy przepis to wcześniejsze podpiekanie ciasta, a po wyłożeniu składników ponowne pieczenie.

Tworzenie całej tarty nie powinno zająć dużo czasu. Wystarczy poświęcić niecałą godzinę, z czego około 30 minut stanowi pieczenie, a przepysznym ciastem można skutecznie umilić chwile spędzone z rodziną czy znajomymi.

sushi Kraków
Dieta Kuchnia Kultura i sztuka Restauracje

Poznaj tajniki kuchni japońskiej

Kuchnia japońska, znana również jako „washoku”, jest jednym z najbardziej unikalnych aspektów kultury japońskiej. Pochodzenie kuchni japońskiej Jej korzenie sięgają setek lat wstecz, kiedy to pierwsze formy sushi powstały jako metoda konserwowania ryb. Unikalność kuchni japońskiej Różnorodność składników Cechą wyróżniającą kuchnię japońską jest jej różnorodność składników, od świeżych ryb i owoców morza, po warzywa, ryż […]

Read More
karpatki eklery z kremem
Kuchnia

Przepisy na niezwykle smaczne karpatki i eklery

Desery są wprawdzie niesamowicie kaloryczne, jednocześnie jednak niezwykle smaczne i dlatego bardzo często ciężko jest się im oprzeć. Wiele osób uważa, że obiad bez deseru nie jest pełny, a kawałek ciasta do kawy czy herbaty sprawia, że smakuje ona znacznie lepiej. Każdy jednak zazwyczaj ma inne oczekiwania dotyczące smaku czy też wyglądu słodkiej przekąski.

Read More
cukier
Dom i ogród Kuchnia

Naturalny, dobry cukier

Największym nałogiem dzisiejszego świata, oprócz powszechnie znanych używek, jest cukier. Batoniki, słodkie napoje, różnego rodzaju desery i przekąski są dla niektórych osób nieodłącznym składnikiem codziennej diety. To szybki zastrzyk energii, który działa od razu po spożyciu i stanowi rodzaj paliwa, którym usiłujemy zmusić swój organizm do pracy. Niestety cukier pochodzący z tego typu produktów jest […]

Read More