Roślinożercy i ich potrzeby

warzywa

warzywaWiększość z nas to mięsożercy. Wiele osób nie potrafi wyobrazić sobie obiadu, który nie składałby się z kawałka mięsa. Chętnie wrzucamy na patelnie właśnie ten rodzaj produktu. O ile jest to produkt chudy, i nie codziennie jest to golonka czy czerwone mięso, możemy bez obaw się nim zajadać. Szczególnie popularny jest drób – najwięcej go spożywamy i przetwarzamy. Ponoć to najzdrowszy rodzaj mięsa, jaki możemy spożywać. Rzesza osób natomiast deklaruje się jako zagorzali wegetarianie.

Dieta bezmięsna jest zdrowa – pod warunkiem, że posiłki są odpowiednio zbilansowane i zawierają dużą ilość białka. Ludzie niejedzący mięsa są mniej narażeni na awitaminozę, gdyż spożywają dużo warzyw i owoców. Problem pojawia się jednak kiedy ilość białka nie jest wystarczająca, by zaspokoić potrzeby organizmu. Powoduje to niedobór żelaza, witaminy B12 oraz kwasu foliowego. Spożywając dużo produktów sojowych można zminimalizować niedostatki wynikające z braku mięsa w jadłospisie.

Plusami takiego sposobu odżywiana jest również niski cholesterol i obniżone ciśnienie tętnicze krwi. Takie osoby nie narażają się również na działanie toksyn, które mogą znajdować się w produktach pochodzenia zwierzęcego. Nie ma jednak reguły, która mówiłaby, że wegetarianie nie mają problemu z nadwagą. Kluczem jest odpowiednia dieta. Ta, której głównymi składnikami są warzywa i nabiał faktycznie pomoże utrzymać smukłą sylwetkę. Jednak wartość energetyczna takich posiłków może być za niska, by zaspokoić głód.

Dlatego często wegetarianie jedzą pieczywo, makarony i inne produkty, które zawierają dużą ilość węglowodanów, co powoduje przybieranie na wadze. Najlepszym dietetykiem jest jednak organizm. Gdyby nasz umysł nie był tak wystawiony na pokusy kulinarne płynące z reklam, podpowiadałby nam, co jest dla nas najlepsze i mielibyśmy apetyt właśnie na ten konkretny produkt. Nie należy również cały dzień rozmyślać o poszczególnych posiłkach – powinniśmy po prostu nabyć pewnych nawyków, które pozwoliłyby nam poczuć się dobrze i czerpać radość z jedzenia.

Dla Fanów warzyw polecamy growshop – w sklepie flora-fauna.pl

Dom i ogród

Zelenski: 20 dni w Mariupolu – Prawda o rosyjskim terroryzmie uchwycona na ekranie

Zelenski: 20 dni w Mariupolu – Prawda o rosyjskim terroryzmie uchwycona na ekranie Film „Zelenski: 20 dni w Mariupolu” to dokumentalna produkcja, która ukazuje prawdę o rosyjskim terroryzmie poprzez pryzmat oblężenia Mariupola na Ukrainie. Obraz ten ma na celu ujawnienie surowej rzeczywistości i okrucieństw popełnianych podczas rosyjskiej inwazji na Ukrainę, skupiając się szczególnie na 20-dniowym […]

Read More
sushi Kraków
Dieta Kuchnia Kultura i sztuka Restauracje

Poznaj tajniki kuchni japońskiej

Kuchnia japońska, znana również jako „washoku”, jest jednym z najbardziej unikalnych aspektów kultury japońskiej. Pochodzenie kuchni japońskiej Jej korzenie sięgają setek lat wstecz, kiedy to pierwsze formy sushi powstały jako metoda konserwowania ryb. Unikalność kuchni japońskiej Różnorodność składników Cechą wyróżniającą kuchnię japońską jest jej różnorodność składników, od świeżych ryb i owoców morza, po warzywa, ryż […]

Read More
karpatki eklery z kremem
Kuchnia

Przepisy na niezwykle smaczne karpatki i eklery

Desery są wprawdzie niesamowicie kaloryczne, jednocześnie jednak niezwykle smaczne i dlatego bardzo często ciężko jest się im oprzeć. Wiele osób uważa, że obiad bez deseru nie jest pełny, a kawałek ciasta do kawy czy herbaty sprawia, że smakuje ona znacznie lepiej. Każdy jednak zazwyczaj ma inne oczekiwania dotyczące smaku czy też wyglądu słodkiej przekąski.

Read More